fbpx

Байдън подложен на натиск заради най-големия американски проект за добив на петрол

Американската администрация трябва да се произнесе относно съдбата на голям петролен проект в Аляска: проектът Уилоу. Той първоначално е одобрен от Доналд Тръмп, след което беше временно спрян през 2021 г. от един съдия. Екологичните организации водят кампания срещу стартирането на проекта, пише RFI.

Едно от предизборните обещания на сегашния президент на САЩ Джо Байдън беше да не допуска нови проекти за сондиране на нефт и газ във федерални земи. Като се има предвид, че той призна „екзистенциалната заплаха“, която представлява глобалното затопляне, и че предприе множество мерки за развитието на възобновяемите енергийни източници, разрешаването на този петролен проект се възприма от мнозина като предателство.

Сенаторката от Аляска Лиза Мурковски заяви, че решението на Министерството на вътрешните работи е „предстоящо“. Затова екологичните организации засилиха натиска си срещу Уилоу, тъй като той може да се превърне в най-големия проект за добив на нефт в Съединените щати, с очаквано производство от 600 милиона барела суров петрол за период от 30 години.

280 млн т въглеродни емисии

Уилоу ще бъде разположен във вътрешността на Националния петролен резерв в Аляска, с площ от 23 милиона акра (93 милиона хектара) на северния склон на щата, собственост на федералното правителство на Съединените щати и управляван от Министерството на вътрешните работи.

Става дума за изгаряне на нефт, което може да доведе до освобождаването на близо 280 милиона тона въглеродни емисии в атмосферата. Това означава замърсяване с 9,2 милиона тона въглерод годишно, което се равнява на пускането по пътищата на два милона нови автомобила ежегодно в продължение на 30 години.

Аляска се затопля два пъти по-бързо, отколкото останалата част на САЩ

Защитниците на проекта виждат в него възможност за разкриване на работни места. Освен това, според тях, той ще допринесе за енергийната независимост на САЩ. За някои проектът е неизбежна стъпка в периода на преход към други енергийни източници.

За екологичните организации това е истинска „въглеродна бомба“: те смятат, че е неразбираемо как президент, който иска да се бори срещу климатичните промени, може да одобри проекта Уилоу.

Особено след като Аляска се затопля повече от два пъти по-бързо от останалата част от Съединените щати през последните 60 години и се очаква температурите да продължат да се покачват средно с 4° по Фаренхайт (около 3° C) през следващите 30 години, с което ще се ускори размразяването на замръзналата арктическа тундра около сондажните платформи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"