fbpx

Китай ревизира надолу очакванията за растеж и обвини САЩ за това

Прясно номинираният на поста министър-председател на Китай, Ли Цян, обяви, че съществува потенциална опасност от спад на икономическия растеж на страната му поради американските заплахи от санкции, пише RFI.

Новият китайски премиер предупреди още, че ще бъде трудно за страната му да постигне поставената за тази година цел за ръст „от около 5%“, който е един от най-ниските от десетилетия насам. „Страхувам се, че постигането на цел за растеж от около 5% няма да е лесно и ще изисква много усилия“, каза той на първата си пресконференция, след като беше номиниран на поста министър-председател в събота.

Този темп на растеж на БВП, който би предизвикал завист в повечето от големите световни икономики, би бил един от най-слабите за последните 40 години за страната. Ли Цян, отговарящ за икономическите въпроси, предупреди за „нови предизвикателства“ пред растежа, като същевременно подчерта относителното значение на БВП в ежедневния живот на населението.

Китай отчете през 2022 г. ръст на своя брутен вътрешен продукт с 3%, във време, когато здравните ограничения и кризата с недвижимите имоти оказаха силно въздействие върху икономическата активност. Това е далеч от първоначалната цел от 5,5%. В продължение на близо три години страната провеждаше стриктна здравна политика, наречена „нулев Ковид“, която позволи в голяма степен населението да бъде защитено от вируса, но нанесе сериозен удар върху икономиката.

Тези мерки бяха окончателно премахнати през декември. Растежът в Китай е засегнат както от кризата в недвижимите имоти – един сектор, на който, заедно със строителството, се падат повече от една четвърт от БВП – така и от спада на потреблението, който трудно и бавно се възстановява.

„Велики неща“

Освен това Ли Цян осъди „обкръжаването“ и „репресиите“ срещу страната му от Съединените щати в условията на повишено напрежение във взаимоотношенията с водещата световна сила. „Китай и Съединените щати могат и трябва да си сътрудничат. Ако си сътрудничим, ние можем да постигнем велики неща“, каза Ли. Преди седмица китайският президент Си Дзинпин говори със същите думи за геополитическото напрежение с Вашингтон по време на сесия на парламента в Пекин.

Китай и Съединените щати водят ожесточена битка за производството на полупроводници – електронни компоненти, които са от съществено значение за производството на смартфони, автомобили, но също така и на военно оборудване. В името на защитата на националната сигурност, Вашингтон засили през последните месеци санкциите срещу китайските производители на микрочипове.

Двете велики сили се противопоставят също по множество други въпроси, като Тайван, отношението към мюсюлмани уйгури, търговията и Хонконг. На фона на напрежението с Вашингтон Си Дзинпин отново подчерта в понеделник необходимостта от укрепване на националната сигурност. „Сигурността е основата на развитието, докато стабилността е предпоставка за просперитет“, каза Си в първата си реч, откакто беше преизбран за президент на Китай в петък.

„Великата стена от стомана“

За тази цел е необходимо „ да насърчаваме в пълна тепен модернизацията на националната отбрана и на въоръжените сили и да превърнем армията във Велика стена от стомана, която да може да защитава ефективно националния суверенитет, сигурността и интересите на развитието“, заяви Си Дзинпин в речта си по време на закриването на годишната сесия на парламента.

Китайският президент обвини също така „външните сили“, които се намесват в проблема с Тайван. Комунистическата власт смята острова за провинция на Китай, която той все още не е успял да присъедини към останалата си територия след края на гражданската война (1949 г.). Китай гледа с недоволство на сближаването през последните години между тайванските власти и Съединените щати, които в продължение на няколко десетилетия предоставят на острова военна подкрепа срещу Пекин.

Единствен кандидат, Си Дзинпин получи нов петгодишен мандат като китайски президент след единодушен вот в парламента. Това е кулминацията на неговия възход, който го превърна в най-могъщия лидер на страната от поколения насам. На 69 години, той вече получи през октомври петгодишно удължаване на мандата си начело на ККП и на военната комисия на партията, двете най-важни позиции във властта на Китай.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"