fbpx

ББР обяви, че спира да дава кредити над 5 млн. лева

Българската банка за развитие ограничава със суми до 5 млн. лева кредитирането на един клиент или група свързани клиенти. Това съобщават официално от банката във връзка с промените в устава, направени от министъра на икономиката, който е принципал и едноличен собственик на капитала на банката.

Става ясно, че ББР ще започне веднага да спазва изискванията, предложени в новия документ, независимо, че не е минала процедурата по одобрение на промените от БНБ и вписването им в Търговския регистър.

Това се прави с цел прозрачност, изтъкват от банката, чиято управа беше обвинена по-рано днес от министър Петков, че саботира работата на одитния комитет и не му дава достъп до кредитните досиета. Заради това нарушение на Закона за независимия одит, министърът е поискал от БНБ да разпореди спазването на процедурата по одит.

Във второ съобщение от ББР заявяват, че Управителният съвет на банката е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет.

В допълнение става ясно обаче, че банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"