fbpx

Биткойнът – дигиталният конкурент на златото?

Конкуренцията на биткойна със златото вече е започнала, прогнозират анализатори от инвестиционната банка JP Morgan, цитирани от Ройтерс.

Коментарите са, че цифровата валута се очертава като дигитален конкурент на златото и може да поскъпне към $ 146 000, ако се утвърди като сигурен актив.

Интересът към най-известната криптовалута в света се е повишил през изминалата година, като инвеститорите вече гледат на биткойна като на хеджиращ финансов инструмент срещу инфлацията и като алтернатива на обезценяващия се американски долар. Това доведе до трикратен скок на цената на биткойна, като само в рамките на последните шест месеца стигна рекорда 34 800 долара, отбелязан на 2 януари.

От JP Morgan аргументират прогнозите си с неотдавнашен отлив от активи в злато за 7 млрд. долара и приток на активи в биктойни за над 3 млрд. долара в Grayscale Bitcoin Trust – инвестиционен продукт в цифрова валута, при който отделните инвеститори могат да купуват и продават в собствените си брокерски сметки.

Отбелязва се и фактът, че поколението на родените между 80-90-те години на 20 век ) става все по-важен компонент на инвестиционния пазар с течение на времето, както и предпочитанията на това поколение към „цифрово злато“ пред традиционните златни кюлчета.

От JP Morgan заявяват, че ценовият възход ще зависи от сближаването на волатилността на биткойна към тази при търговията на злато в дългосрочен план.

А подобен възход е необходим, защото с пазарна капитализация от 575 млрд. долара, текущата цена на биткойн от около $ 32 000 ще се нуждае от почти петкратен скок, за да достигне $ 146 000 и за да съответства на стойността на частното богатство в злато, съхранявано в златни кюлчета, монети или борсово търгувани фондове, посочва анализаторите на банката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"