fbpx

Бизнесът поиска отлагане на търговията с ток с Гърция и Италия

Асоциацията на организациите на българските работодатели призовава в открито писмо до министри, КЕВР и Българската независима енергийна борса да бъде преразгледан и отложен планираният за средата на май стартов срок за първото пазарно обединение на пазар „Ден-напред“ на граница България-Гърция.

Работодателските организации изтъкват, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа. С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България, въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането, се казва в писмото.

Иска се обединението да бъде отложено за последните три месеца на 2021 година, когато се очаква да бъде реализирано пазарното обединение на българо-румънска граница, което е с най-голямо национално значение за българската енергетика и индустрия, тъй като чрез него България ще има достъп до 6 други пазарни зони с по-ниски ценови равнища от тези на българския пазар на електроенергия.

Бизнесът е убеден, че националният интерес към настоящия момент е съсредоточаване на всички усилия към процеса по обединение на пазарите „Ден-напред“ на българо-румънска граница, което реално ще доведе до сериозно повишаване на ефективността, ликвидността и конкуренцията на пазара на електроенергия. Едва след неговата реализация следва да се пристъпи към последваща интеграция на националния пазар с този на Гърция и Италия.

Коментира се, че с възприемане на тази последователност ще се избегнат евентуални пазарни сътресения и допълнително повишаване на цената на електроенергията на едро в България.

Сред мотивите за това предложение са множеството фактори с натрупване, които оказват влияние на цените на електроенергията в посока нагоре – повишено търсене поради излизане на всички стопански потребители, рекордно високи цени на CO2 квоти, планов годишен ремонт на АЕЦ Козлодуй ЕАД, предстоящо ново ценово решение на енергийния регулатор от 01.07.2021 г., както и обстоятелството, ч  ние сме единственият пазар в ЕС, чийто потребители плащат фиксирана добавка за дългосрочни договори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"