fbpx

Влизаме в Дигиталния зелен сертификат още на 1 юни

България се включва в програмата Дигитален зелен сертификат още при стартирането й на 1 юни. Това стана ясно при участието на премиера в оставка Бойко Борисов в неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, съобщава правителствената пресслужба.

Припомняме, процесът стартира на 21 април тази година, когато Европейската комисия предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати. Те ще позволят на страните, които ги използват, да приемат граждани от ЕС с извършена ваксинация, отрицателен ПСР или документ за преболедувана ковид инфекция. Това особен би облекчило туристически бранш.

На 7 май са били извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно е използвала и валидирала данните на останалите държави в ЕС, е посочил още Борисов Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, са проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати.

По време на тези тестове България успешно е предоставила свой криптографски материал и е получила информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"