fbpx

Бизнесът призовава за „ответни мерки“ срещу страните, които не ни пускат в Шенген

Една от големите работодателски организации КРИБ разпространи обръщение, адресирано до държавния глава, законодателната и изипълнителна власт, както и до българската дипломация във връзка с приемането на България в Шенген.

От КРИБ заявяват категорично, че влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Трябва да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в шенгенското пространство. Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес и нанася не само огромни щети върху индустрията и икономиката ни, а влияе и върху целия обществен интерес на българските граждани, заявяват представителите на бизнеса.

Припомняме, в последните дни стана ясно, че влизането на България в шенгенското пространство вероятно е пред ново отлагане, след като към несъгласните Нидерландия и Швеция се присъедини и Австрия с категоричен отказ да подкрепи членството ни.

За Шенгенската скръб

Още…

От КРИБ изтъкват, че дотук сме направили всичко необходимо, но трябва да се предприемат още по-решителни действия. Напомня се на българската дипломация, че основните канали за въздействие, които са използвани досега, очевидно не работят.

Бизнесът иска да се „обърнем към добрите практики от вековете, които включват техники като посредничеството, добрите услуги, и ако те не сработят, естествено е да се прибегне към института на реципрочността, който включва приемането дори и на драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение“, като това особено се отнася за страни членки на ЕС с доказан двойнствено дискриминационен подход към страната ни.

Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки, призовават още от КРИБ.

Убедени сме, че ще бъде абсолютна несправедливост, ако не бъде приета страната ни в Шенген, и ние, представителите на големия индустриален бизнес, мениджъри и работодатели, заставаме с целия си авторитет зад искането за премахване на това несправедливо отношение към България и към българската икономика, се заявява в обръщението.

Работодателите обръщат внимание, че страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции. Целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"