fbpx

Документи за безработни само в Бюрата по труда

От днес, 24 март, подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица на хартиен носител, ще се извършва в дирекциите „Бюро по труда“ (ДБТ).
В НОИ ще се приемат само документи, подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт, съобщава осигурителният институт.

Подадените на хартиен носител в ДБТ документи, заедно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на НОИ от съответното ДБТ чрез Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) или чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, но не по-късно от 3 дни от приемането им.

За периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица.

Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.

Средствата са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Припомняме, в момента работодателските организации нанасят своите корекции и допълнения в проекта на министерското постановление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"