fbpx

Божков твърди, че го натискали да подари 51 % от Национална лотария

В нова иконографика, публикувана на фейсбук профила му, укриващият се в Дубай Васил Божков обвързва някои известни на обществеността събития с други, които според него обясняват действията на институциите спрямо бизнеса му.

От схемата се вижда, че на 23 септември 2019 година той получава предложение от чешка компания да им продаде 51 % от Национална лотария срещу 1 млрд. лева. Това слага край на плащаната от него „такса помагане“.

Месец и половина по-късно финансовият министър Горанов казва на Божков, че трябва да даде безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния бизнес на „посочен от нас субект“, твърди още иконографиката.

В зависимост от решението щяло да се процедира и със Закона за хазарта, като при отказ следва унищожаване на бизнеса.

Според Васил Божков и новата показана от него схема, странното поведение на Горанов на 23 януари е свързано с подновяване на „офертата“ за подаряване на мажоритарния пакет.

На сутринта министърът внася проект за промяна в закона, според който облагането на хазарта е 25 % върху комисионните (напълно приемливо за хазартния бизнес). Следва ново искане към Божков да се раздели с 51 % от лотарията, както и нов отказ. В следствие на това вечерта на същия ден Горанов оттегля проекта си от сутринта и внася нов – за 15 % облагане на оборота. 6 дни по-късно е акцията на прокуратурата, а на 18 февруари с решение на парламента се одържавява частният лотариен бизнес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"