fbpx

Прокуратурата проверява и античната колекция на Васил Божков

Прокуратурата проверява и колекцията от антични предмети на васил Божков. Това съобщи на пространен брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Припомняме, вчера стана ясно, че бизнесменът е с повдигнати 7 обвинения, сред които и ръководене на ОПГ.

Античната колекция, собственост на създадената през 2004 година от Божков фондация „Тракия“. Тя включва паметници от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр., става ясно от представянето й на сайта на фондацията.

По-значимите групи предмети в колекцията са: нападателно и защитно въоръжение, части и украси за конски амуниции, накити и коланни апликации, предмети на бита и култа от метал и керамика, метална и мраморна пластика.

Център на колекцията е  внушителна сбирка от съдове от метал – злато, сребро, бронз. Тази значима група обхваща вази и принадлежности, произведени в периода от 8 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. в ателиета, локализирани на територията на целия античен свят: Средния и Близкия Изток, Мала Азия, континентална и островна Гърция, Северноегейското крайбрежие, съседните на Гърция Тракия и Македония, Северно черноморска Скития, както и Етрурия, Южна Италия (Магна Греция), Иберийския полуостров.

Сред тях най-забележителна е сбирката от рогове и ритони от бронз и сребро, която няма аналог в световен мащаб.

В колекцията се съхраняват три вази от сребро с позлата с образа на Орфей. Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал. Върху една от тях  е изписано и името му – Орфей.

Стойността на колекцията е изчислена на 100-200 млн. евро, но запознати колекционери предполагат, че е доста по-висока.

На брифинга на прокуратурата стана ясно, че вчера от офисите и дома на Божков са изнесени редица ценни картини. Бе уточнено, че обвиненията срещу бизнесмена предполагат – ако бъдат доказани, и конфискация на имущество.

Междувременно финансовият министър Горанов съобщи на брифинг в парламента, че по искане на прокуратура се извършва данъчна ревизия във фирмите на Васил Божков.

Министърът информира, цитиран от 24 часа, че са констатирани огромни по размер дължими и невнесени такси, като е вероятно да се създаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да започне изпълнително производство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"