fbpx

За изнасяне на колекцията на Божков прокуратурата трябва да я застрахова, ще струва милиони евро

В момента, в който предмет от колекцията бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата.

За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи, заявяват от фондация „Тракия“.

За сравнение те дават застраховката на 62-та предмета за проведената през 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, която е възлизала на милиони евро (припомняме, цялата колекция наброява над 3 000 археологически материала).

Изявлението е по повод започналия днес опис на колекцията от експерти и прокурори.

Фондация „Тракия“ предупреждава, че всяко транспортиране и манипулиране на предметите, без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване.

Описва се и процедурата при „хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3 000 археологически материали в колекцията“.

За него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.

Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите.

Става ясно, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за изложбата в Националната галерия, е била нужна повече от половин година.

Фондацията разполага с информация, че държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции, изтъкват от „Тракия“.

Става ясно още, че към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи, подчертават от фондация „Тракия“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"