fbpx

Фонд да гарантира пътуванията предлагат туроператори

Фонд за гарантиране на пътуванията предлагат от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

От организацията са изготвили проект на закон, който предвижда да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите агенти, останали без работят по време на криза.

С настъпването на Covid-ограниченията голяма част от застрахователите са прекратили полиците на агенциите.

В момента застраховката не може да изпълни две основни задължения по европейските директиви, посочи пред „Хоризонт“ Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, дава 100% покритие на щетите за потребителя, независимо от големината на прага при застраховането.

Според сегашното законодателство застрахователят няма никакво задължение да репатрира турист или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в несъстоятелност.

Така туристите трябва да се завърнат и чак тогава да предявят исканията си.

Гаранционният фонд дава парите веднага, плаща на чартърната компания, на превозвача и прибира туристите в рамките на 24 часа, обяснява предложението Димитър Попов.

В Дания при население 5 милиона души и 650 туроператори, фондовата каса е от 30 милиона крони или 4 милиона евро. Дания обаче има силно развити чартърни програми.

В България 5 милиона лева ще бъдат напълно достатъчни, за да може фондът да работи, са пресметнали от бранша.

Планира се сумата да се набира или с дребна такса от всеки пътник, или ако на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"