fbpx

Над 2 трилиона долара са „изпрали“ няколко световно известни банки

Няколко световни банки в продължение на две десетилетия са правили трансфер на огромни суми, за които се предполага, че са от незаконна дейност.

Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на портала BuzzFeed и на поверителни документи, предоставени от банките на правителството на САЩ.

Информацията се основава на изтекли доклади за подозрителни дейности, подадени от банки и други финансови фирми в Мрежата за борба с финансовите престъпления) на Министерството на финансите на САЩ (FinCen).

Предполага се, че докладите са над 2100, те са получени от BuzzFeed News и са споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и други медийни организации.

Файловете съдържат информация за транзакции на стойност повече от 2 трилиона долара между 1999 и 2017 г., които са били означени от службите за вътрешно съответствие на финансовите институции като подозрителни.

Става дума за малка част от докладите, подадени до FinCEN.

В документите най-често се появяват пет глобални банки – HSBC Holdings Plc HSBA.L, JPMorgan Chase & Co JPM.N, Deutsche Bank AG DBKGn.DE, Standard Chartered Plc STAN.L и Bank of New York Mellon.

Докладите рисуват картина на система, която е с недостатъчно ресурси и претоварена, позволявайки да се движат огромни количества незаконни средства.

Банките разполага с максимум 60 дни, за да подадат информация за транзакцията, но в доклада се казва, че в някои случаи не са съобщавали за подозрителни прехвърляния години, след като са ги обработили.

Банките често преместват средства на компании, които са регистрирани в офшорни зони като Британските Вирджински острови, и не познават крайния собственик на сметката.

Служителите в големите банки често използват търсения с Google, за да научат кой стои зад големите транзакции.

Сред транзакциите, подчертани от доклада, са средства, обработени от JPMorgan за потенциално корумпирани лица и компании във Венецуела, Украйна и Малайзия; пари от схема на Понци, движеща се през HSBC; и пари, свързани с украински милиардер, обработени от Deutsche Bank.

„Надявам се тези констатации да предизвикат спешни действия от страна на политиците за провеждане на необходимите реформи“, казва Тим Адамс, главен изпълнителен директор на Института за международни финанси.

В изявление пред Ройтерс от HSBC заявяват, че „цялата информация, предоставена от ICIJ, е историческа.“

От Standard Chartered пък твърдят, че поемат своята отговорност за борба с финансовата престъпност изключително сериозно и са инвестирали значително в техните програми за спазване на законодателството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"