fbpx

Mitsubishi спира производството на първия масов електромобил

Японският концерн Mitsubishi Motors възнамерява да прекрати до края на текущата фискална година (завършваща през март 2021 г.) производството на компактния хечбек i-MiEV, който стана първият в света електрически автомобил, пуснат за пазара.

Това съобщи в събота телевизионният канал NHK, цитиран от ТАСС .

Основната причина за решението са ниските продажби на модела, както и общата кризисна ситуация в компанията и желанието й да намали разходите. Mitsubishi Motors може да разработи ново електрическо превозно средство с подкрепата на своя партньор Nissan.

I-MiEV хечбек с пет врати дебютира през 2009 г. и се превърна в първото електрическо превозно средство в света, достъпно за обикновения потребител.

Той беше оборудван с електрически мотор с мощност 63 к.с, а пробегът с едно зареждане на батерията беше около 160 км. Автомобилът е произведен и под марките Peugeot и Citroen.

Общо от началото на продажбите в света са продадени около 50 хиляди копия, включително тези, които са пуснати под френски марки като част от сътрудничеството на трите концерна.

Успехът на i-MiEV беше възпрепятстван от високата му цена, в някои страни достигаща 40 или 50 хиляди долара, както и от липсата на развита мрежа от зарядни станции в периода след дебюта на модела.

Въпреки това той постави основата за развитието на автомобилната индустрия през следващото десетилетие.

Mitsubishi Motors се присъедини към алианса Nissan-Renault през 2016 г. Целта беше да увеличи продажбите на световния пазар, но не бе постигнат осезаем напредък.

Сега концернът се готви да приеме нов средносрочен план за развитие, който предполага намаляване на производствените разходи с 935 млн.  долара. По-рано компанията реши да спре производството на своя SUV Pajero.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"