fbpx

Държавата ще дава безвъзмездно пари на туроператори да се разплащат с кленти

Държавата ще предоставя на туроператорите и турагентите безвъзмездна помощ от 4 на сто от оборота им без ДДС за 2019 година. Това е включено в промените, приети от депутатите на второ четене в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), пише „Дневник“ по информация на БТА. Мярката е част от закона за извънредното положение.

Средствата приоритетно ще се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми. Парите трябва да се ползват, за да върнат туроператорите на клиентите си предплатените за несъстояли се ваканции суми, за които те не са искали да ползват ваучери за бъдещи пътувания. По оценки на сдружението „Бъдеще за туризма“ туроператорите дължат суми на над 320 хил. клиенти, като няма точна оценка за общия им размер.

Припомня се, че наскоро министерството на туризма е обявило, че е договорило с Министерството на финансите 50 млн. лв. в помощ на туроператорите, които ще се дават точно на базата на оборота през предходнат агодина. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Те бяха договорени в началото на август със заявката през септември да бъдат предоставени, но още не са получени от бизнеса и процедурите се бавят.

Става ясно оше, че сумите ще се предоставят по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. Предвижда се разпоредбата за туроператорите и туристическите агенти да се прилага до 31 декември 2021 г. включително.

На микро-, малки и средни предприятия, които, в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., ще се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент на оборота им без ДДС за същия период през предходната година, за срок до отпадането на ограничението, приеха още депутатите. За регистрираните микро-, малки и средни предприятия след 1 януари 2020 г. безвъзмездните средства са в размер на процент на оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността.

Средствата ще се предоставят на микро-, малки и средни предприятия, отговарящи на критерии и по ред, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката.

Текстовете за туроператорите влизат в сила от 7 декември, а за малките предприятия – от обнародването на текстовете в Държавен вестник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"