fbpx

Експерти и прокурори описват уникалната антична колекция на Божков

Прокурори, вещи лица и реставратори влязоха в офиса на „Нове холдинг“, за да описват вещи от колекцията на Васил Божков.

За съхранението им има опрeделени две места – Националният исторически музей за антиките, и Националната художествена галерия – за картините.

Междувременно Кирил Христозов, който е шеф на фондация „Тракия“, уточни, че за момента артефактите само се описват и нищо не се изнася.

Преди дни председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов се възмути, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията в чували и кашони. Информацията  дойде от свързаната с бизнесмена фондация „Тракия“.

Колекцията от антики на Божков е уникална и единствена в света, заяви пред БНТ проф. Иван Маразов от фондация „Тракия“. Според него една грижа на държавата е да запази тази колекция. Тя не бива нито да се разпръсква, нито да се разпродава. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна практика, смята професорът.

Той твърди, че в колекцията има много повече ритони, отколкото във всички световни музеи.

Маразов известно време се е занимавал с тази колекции и чуждестранни учени са искали да им изпраща снимки.

Много от предметите не се намират в музеи, тъй като са твърде скъпи и музеите не могат да си позволят цената.

Голяма част са купени на аукциони. Дори Божков му споделил, че купил една ваза като наддал над цената на Ермитажа.

Бизнесменът е създал и лаборатория, където тези предмети са били консервирани и реставрирани.

Ще вземат тези предмети и ще ги сложат в хранилищата на НИМ и НХГ. Тогава те изчезват от полезрението не само на публиката, но и на специалистите. Ние правихме всичко възможно, колкото се може по-бързо, тези предмети да влязат в научен оборот, каза още проф. Маразов.

Той смята, че е най-добре да се запечата сградата, тези предмети да си останат на мястото и да не се пипат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"