fbpx

Прокуратурата поиска проверка на резиденцията на Божков

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на строеж на вила „Аглика“, която се намира в природен парк „Витоша“.

Ще се проверява дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията  и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

ВАП е образувала преписка, след като от Специализираната прокуратура е изпратено писмо, че на вила „Аглика“ са извършени ненужни преустройства.

Резиденцията на бившия „Първи“ – Тодор Живков е с площ 2850 кв. м и е на 1600 м надморска височина. Имотът има 1 голям и 8 малки апартамента, киносалон, две кухни, фитнес, сауна, леден басейн, бомбоубежище, собствен водоизточник, генератор, тенис корт. Живков я е ползвал за крайградска вила. Тя разполага с 4 входа, обслужващи коридори и беседка.

Вила „Аглика“ е запорирана от прокуратурата след акцията срещу Божков, писа „Капитал“. Изданието посочва, че през 1997 г. резиденцията е приватизирана от Емил Кюлев, а през 2015 г., след като е три години на пазара, Весела Кюлева я продава на Васил Божков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"