fbpx

Бизнесът готов да помага за дигиталната трансформация на София

АИКБ и кметът Фандъкова си обещаха взаимна подкрепа по реализиране на стратегията за дигитална трансформация на София. Това стана ясно по време на среща на ръководството на работодателската организация със столичния градоначалник и част от екипа му.

Дигитализацията е в основата на подобряване на услугите и качеството на живот. Тя е стратегически инструмент за икономиката на града и дава възможност за развитие на повече услуги, както за гражданите, така и за бизнеса, е изтъкнала Йорданка Фандъкова.

Разбра се, че в Столична община е създаден ресор дигитализация, иновации и икономическо развитие със заместник-кмет Владимир Данаилов.

Работи се в няколко приоритетни стъпки: първо – най-използваните услуги, които не са дигитални да се дигитализират, да се модернизира системата и да се увеличи броят на дигиталните услуги, необходими на гражданите и бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от гражданите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка, уточнява Фандъкова, като припомня развитието на дигиталните услуги за бизнеса чрез сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“.

В направлението се   предлагат   електронни услуги   като „Издаване на удостоверение за устройствен статут“ и предстои пускане на още 3 нови електронни услуги: Електронно заявление за издаване на разрешение за строеж; Електронно заявление за издаване на разрешение за поставяне; Електронно заявяване и получаване на виза по чл. 140, ал. 2 от ЗУТ.

В София почти няма безработица, но липсата на подготвени кадри е общо предизвикателство за бизнеса. Една от възможностите за подготовката на кадри е участието на бизнеса в програми за професионално ориентиране, е посочила още кметът Фандъкова. Столична община работи по проекти за дуално образование и професионалното ориентиране, където столични училища и бизнес си партнират.

От своя страна председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев е изтъкнал, че макар в Столична община да е съсредоточена голяма част от икономиката на България, при това във високотехнологичните сектори, София трябва да се справи с няколко основни предизвикателства в кратък период като подобряването и повишаването на електронните услуги, демографските проблеми и недостига на работна ръка.

За АИКБ е важно да бъде изготвена оценка на потребностите на столичната икономиката от работна ръка, както и да бъдат набелязани мерки за привличането и интегрирането на висококвалифицирани работници от трети страни, е споделил още Велев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"