fbpx

Пренасят антики на Божков във фолио, твърдят от фондация „Тракия“

„Представители на властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция на Васил Божков“, се казва в разпространено до медиите съобщение на Фондация „Тракия“.

От фондацията обръщат внимание, че въпреки множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти.

Освен това предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Става въпрос за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали  са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство.

Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация, твърдят от фондацията.

И припомят, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, са били застрахаовани за над 125 000 000 евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"