fbpx

Изнесли сме 64 млн. литра вино през 2019 година

България е изнесла 64 млн. литра вино в Западна Европа, Китай, САЩ.

Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока.

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество за още по-активно популяризиране зад граница на лозаро-винарските традиции на България като част от нашето културно-историческо наследство.

61% от всички лозови насаждения в България са вписани в Европейския регистър за защитените наименования за произход и защитени географски указания. Това дава възможност на българските производители да популяризират своя регион и да гарантират за местното качество.

Лозята у нас са малко над 60 000 хектара като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви.

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и генералният директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока подписаха меморандум за разбирателство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"