fbpx

България и Италия заедно ще борят трафикантите на отпадъци

Премиерът Бойко Борисов е запознал италианския си колега Джузепе Конте с нашумелия в последно време скандален внос на боклук от Италия.

Двамата са се разбрали заедно да се противопоставят на незаконната търговия.

Това заяви Борисов след среща с министър председателят на Италия, който е на посещение у нас.

„Това, което се разпоредихме и се разбрахме, е буквално да ги смажем, ако има такива, които да се възползват от правомощията, които имаме в Европа за свободно движение на товари, защото то е много ясно регламентирано как могат да се движат и с какви сертификати“, заяви Бойко Борисов.

„Имам пълната увереност от премиера Конте, че ще помогне максимум да уточним и да накажем виновните, ако такива има“, допълни още той.

„Италия е важен съдружник и приятел, главно действащо лице по много въпроси, отнасящи се до ЕС и Балканите“, заяви от своя страна премиерът на Италия Джузепе Конте.

Той допълни, че България започва да има все по-голяма роля за газовите хъбове. Според него, увеличаването на диверсификацията на всички източници е важен инструмент за защита на националните и европейските интереси.

Италия има важна роля за изграждането на „Балкански поток“ до границата със Сърбия. През септември миналата година „Булгартрансгаз“ и Консорциумът „Аркад“ (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"