fbpx

При форсмажор връщат парите за екскурзията

Всеки, който е предприел организирано пътуване в чужбина и се е отказал от него, може да разчита да му бъдат възстановени средствата. Условието е да е обявено форсмажорно обстоятелство както е предвидено в Закона за туризма.

Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. В момента се тълкува какво точно е „непредвидено обстоятелство“.

Предполагам, че когато става въпрос за Италия, където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени, каза Ангелкова.

Тя се е срещнала с туроператори, които са изразили безпокойство заради създалата се ситуация с коронавируса.

Италия е един от основните пазари за България, през 2019 г. над 250 000 българи са посетили страната, около 156 000 италианци са били у нас.

Очаква се на страниците на Министерството на туризма и на Комисията за защита на потребителите да бъдат публикувани общи указания за пътуванията.

До края на седмицата сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната, заяви пред журналисти началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на страната ни.

Всички летища се контролират с термокамери. За 3 март са отменени военните мероприятия на закрито.

На трима жители на Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, е препоръчана 14-дневна домашна карантина.

Според Мутафчийски хора, завърнали се от Италия или от Китай, които имат болно гърло или висока температура, задължително трябва да потърсят личния си лекар.

Ако се устнови заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица, каза шефът на кризисния щаб.

Той съветва завърналите се от страни с коронавирус да се свържат с личния си лекар и да поискат до 14 дни болничен.

Най-важните превантивни мерки са да не се пътува там, където има случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания.

Вирусът се намира до нашите граници. В Италия има регистрирани случаи, в Турция също, коментира пред Нова телевизия бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Според нея Европа пропусна да организира своите противоепидемиологични мерки, подценихме проблема. Инкубационният период вече е около 20 дни, тоест, нещата са доста сериозни. Ние трябва да имаме готовност за изпразване на болници. Сега внасяме китайски маски, защото спряхме да произвеждаме наши, посочи Виткова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"