fbpx

От субсидиите за чартърите зависели Слънчев бряг и Златни пясъци

Следващата седмица се очаква България да стартира програмата за 35 евро субсидия на седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и очакваме да бъде одобрен от Европейската комисия.

Това съобщи министър Ангелкова на среща със Съюза на собствениците-Слънчев бряг и бизнеса в Поморие:

Мярката е ключова за избора на нашата страна като дестинация.

В по-малките черноморски курорти сезонът тръгна добре на фона на кризисната година.

Но бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за Слънчев бряг и Златни пясъци.

Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранни туристи, които бяха блокирани заради пандемията в света.

В момента се очаква да продължат чартърите от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, но има и отменени полети от Прибалтийския регион.

Водят се разговори да отпадне 14-дневната карантина за други много важни пазари за българския туризъм, съобщи Ангелкова. Обстановката е напрегната за представителите на сектора, особено в националните курорти. Хотелите са празни и трудно да се поддържа такава голяма база, да се плащат разходи.

Според Ангелкова на юг от Бургас има добър сезон на фона на кризисната година, което дава надежда с повече дисциплина, отговорност и спазване на мерките да се привлекат повече туристи.

През следващата седмица в Слънчев бряг ще бъдат ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България.

На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"