fbpx

България влезе в „чакалнята“ на еврозоната разделена

България вече е член на валутния механизъм ERM II, влезе в т.нар. чакалня на еврозоната. Европейската централна банка публикува официално съобщение на сайта си.

Определен е базов курс за конвертирането на българския лев от 1,95583 лв. за евро.

„Там сме, където са белите държави. Вече няма да фалират по 10 – 12 банки. ЕЦБ, ЕС, банковият съюз, разбира се и ние, ще контролираме това да не се случи, заяви премиерът Бойко Борисов пред хората, събрали се пред Министерския съвет, за да изразят подкрепата си за правителството.

„Цяла Европа ни се радва. На този ден трябва да сме заедно с президента на България, а не да ни разделя полицията. Хората в света не могат да разберат защо в София има два митинга.

Вместо да викате „Оставка!“ с президента, вие викайте „Единство“, допълни премиерът, обръщайки се към другия митинг, който подкрепя Радев.

„Не сме заедно и затова не съм щастлив. Днес трябваше да сме тук упрявляващи и опозиция“, каза още премиерът.

Представители на различни политически сили се събраха втори ден в подкрепа на президента. Вчера безпрецедентно прокуратурата влезе в президентството и обискира офисите на неговите съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, после те бяха арестувани.

„Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, заяви президентът Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова излезе отново при стотиците протестиращи .

„Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта!, заяви държавният глава.

„Тук ще напишем история, от която няма да се срамуваме, каза още той и добави: „Мутри вън! Бог да пази България!“

България ще остане в т.нар. „чакалня“ на еврозоната в продължение на три години, след което еврото може да замени лева през 2023 година. Заедно с България към валутния механизъм се присъединява и Хърватия.

Споразумението е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност. 

Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна в чакалнята на еврозоната (ERM II). Тя приветства също решението на Управителния съвет на ЕЦБ за тясно сътрудничество с двете страни, което отбелязва тяхното влизане в банковия съюз.

Много се радвам да приветствам България и Хърватия като членове на ERM II – важен етап по пътя към въвеждането на еврото като национална валута, посочва зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Двете държави трябва да участват в механизма без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"