fbpx

Президентът поиска оставка на правителството и на главния прокурор

Изходът от създадената ситуация е един – оставка на правителството и главния прокурор. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа.

„Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда“, заяви държавният глава.

 „Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата, допълни президентът.

„Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи“, каза Радев.

Той призова протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации.

От тази сутрин се изостря ситуацията в парк „Росенец“, където се намира резиденция, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Активисти на партия „Демократична България“ и много граждани се организираха в социалните мрежи да отидат в охранявания плаж.

Рано тази сутрин обаче стотици представители на младежкото ДПС дойдоха от различни краища на страната, за да подкрепят лидера си. Полицията не допусна събралите се в 11 часа граждани да отидат на плажа, което предизвика конфликт. Други се опитаха с лодки да достигнат до брега, но бяха изтласкани от хората на ДПС.

На място пристигна кметът на Бургас Димитър Николов, който определи като тактическа грешка на полицията недопускането на протестиращите до плажа в парк „Росенец“. 

По-късно директорът на ОД на МВР Бургас комисар Радослав Сотиров подаде оставка, която е поискана от премиера Бойко Борисов. 

Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас и министърът на вътрешните работи Младен Маринов няма да приеме оставката му.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов призовава изпълняващият длъжността началник на НСО да свика незабавно, още днес, комисията, която преценява кои лица да се охраняват. Премиерът настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"