fbpx

ЕС започва преговори с Великобритания другата седмица

ЕС е готов да започне преговори с Великобритания за отношенията си след оттеглянето на кралство от Общността в началото на март.

Това обяви еврокомисарят Урсула фон дер Лейен в Twitter във вторник.

Тя написа, че преговорите с Обединеното кралство ще започнат през седмицата, която започва на 2 март. И че ЕС е готов да изгради тесни отношения с амбициозно партньорство, което ще е добре за хората и бизнеса.

По-рано във вторник Съветът на ЕС одобри мандата на Европейската комисия при преговори за бъдещи отношения с отделилата се държава.

В документа се подчертава, че ЕС възнамерява да създаде зона за свободна търговия с Великобритания без митнически тарифи и квоти, както и равни условия за гарантиране на лоялна конкуренция за британския и европейския бизнес.

Преговорите ще трябва да определят и новите отношения в областта на риболова, основани на поддържане на взаимен достъп до водите, а също развитие на партньорства в областта на дигиталната търговия, интелектуалната собственост, обществените поръчки, транспорта и енергетиката.

Ирландия обаче предупреди, че дори и базово търговско споразумение нява да е възможно до края на тази година, ако Лондон не спази граничните задължения, които пое в споразумението за оттегляне от ЕС.

Вторият етап на преговорите с Обединеното кралство ще бъде поверен на Мишел Барние, който ръководи и първия етап на преговорите за Брекзит.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"