fbpx

Захариева и Ангелкова обсъждат с колегите си в ЕС свободното пътуване

Вдигането на ограниченията за пътуване в Европейския съюз трябва да става координирано и в съответствие с Пакета за туризма и транспорта на Европейската комисия.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на видеоконферентен разговор с участието на външни министри и дипломати от 13 държави членки на ЕС.

Срещата е по инициатива на външния министър на Германия Хайко Маас. В нея участваха външните министри и на Австрия, Кипър, Испания, Хърватия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия, Словения, както и заместник-министри на външните работи на Франция и Португалия.

Това е втората подобна видеоконферентна среща, организирана от Германия с цел обсъждане на ситуацията с ограничителните мерки за пътуванията в ЕС.

От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави – членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период, съобщи Захариева.

Тя допълни, че България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13% от българската икономика и около 11% от заетостта в страната.

Според външния  ни министър ситуацията в България с разпространението на коронавируса е стабилна и в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Участниците в срещата обсъдиха постепенното вдигане на ограничителните мерки в съответните страни.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави.

Всички смятат, че са необходими съвместни и обединени усилия за преодоляване на кризата и поетапно възстановяване на пътуванията при спазване на здравните изисквания.

В условията на световна пандемия страната ни има редица съществени предимства, тъй като тази година основният мотив за избор на място за почивка безспорно е сигурността за здравето на туристите, коментира Ангелкова.

За рестарт на туристическия сектор са били и участниците в двете неформални онлайн срещи на министрите на туризма.

Това е изразено и на видеоконферентната среща на министрите на туризма на България, Гърция, Хърватия и Кипър с участието на Фридрих Юсен, изпълнителен директор на ТУИ Груп.

Водещите туроператори от пазар България за тези държави, са казали, че планират чартърните си програми за края на юни, началото на юли 2020 г.

Всичко това дава надежда, че в най-скоро време ситуацията ще се нормализира и ще се възстановят чартърните полети към страната ни, коментира министър Ангелкова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"