fbpx

Германия с антикризисна програма за 130 млрд. евро, смекчава спада на БВП

Програмата за стимулиране от 130 милиарда евро, планирана от германското правителство, може да добави 1,3 процентни пункта към БВП на страната през тази и следващата година.

Това съобщи германският икономически институт DIW, цитиран от Ройтерс.

DIW прогнозира, че тази година икономиката може да се свие с 9,4% поради ефектите на пандемията на коронавирус и след това да нарасне с 3% през следващата година.

Всичко това при условие, че епидемията е стабилно контролирана.

Институтът обаче заявява, че последният пакет от държавни икономически стимули значително подпомага икономиката. Ако програмата се изпълни в съответствие с обявения план, тази година БВП ще намалее по-малко рязко – с 8,1%, а през следващата година ще нарасне с 4,3%

Говорител на германското правителство заяви в понеделник, че управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел се надява, че по-голямата част от пакета ще бъде разгледана на специално заседание на кабинета в петък.

Програмата предвижда намаляване на данъка върху добавената стойност  за стимулиране на потреблението, еднократно изплащане на обезщетения в размер на 300 евро на дете за подпомагане на семействата, както и удвояване на стимулите за продажбата на електрически превозни средства.

Тази програма ще следва спасителния пакет за 750 милиарда евро, договорен през март.

DIW заявява, че през второто тримесечие БВП ще намалее много повече, отколкото през първото, когато е спаднал с 2,2% – максимумът от 2009 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"