fbpx

България готви летен сезон от 1 юли, заяви Николина Ангелкова

България разработва комуникационна стратегия и целта е летният сезон да започне от 1 юли. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България.

Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19  и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация, каза министърът.

Работната онлайн дискусия се състоя по инициатива на посланика на Хърватия у нас Н.Пр. Ясна Огняновац в качеството й на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

„Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм“, заяви още Ангелкова.

Тя се спря подробно и на стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като изтъкна тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес.

Сред тях са подновяване на работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки.

Представена бе и мярката за понижаване с минимум 50% на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-привлекателни.

Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС.

Секторът ще бъде насърчен и чрез субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор, субсидирането на заетост чрез финансиране, възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата, са още от мерките на правителството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"