fbpx

Първият чартър с туристи пристига на 26 юни от Амстердам

Първият чартър с чужди туристи ще пристигне на 26 юни на летище Бургас от Амстердам. Ще има и други от различни градове в Германия.

На следващия ден са полетите на ТУИ и „Дер туристик“ също от Германия. От там ще дойдат и първите полети до летището във Варна на 29 юни.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

До този момент са планирани около 10 600 полета на летището в Бургас и 6400 – във Варна.

България първа отвори границите си без карантина за чужди туристи на 1 юни, а от 15 юни държавите с достъп са вече 34.

Ангелкова очаква поетапно възстановяване на полетната програма от наши основни туристически пазари и припомни, че страната ни е приела антикризисна мярка за субсидиране с 35 евро на всяка седалка в чартърите.

Това дава възможност с чартъри с туристи за здравен, балнео- и СПА сезонът да се удължи до края на октомври.

Засега около 60-70% от хотелите планират да отворят това лято, сочи информация на бизнеса в Слънчев бряг и Златни пясъци.

От понеделник са стартирали рекламни кампании за съседните държави, Германия и Вишеградската четворка. Важен акцент са и балнео- и СПА услугите. Отделна кампания за страната ни се води по линия на подписаното споразумение с германските здравни каси.

Акцент в представянето е, че България е сред държавите с най-слабо разпространение на COVID-19 .

Вече може да използваме Safe Travels stamp, приемайки здравните и хигиенни протоколи на Световния съвет за пътувания и туризъм WTTC. Тази инициатива дава  възможност в световен мащаб да се идентифицират дестинациите със засилени стандарти за безопасно пътуване, акцентира министърът.

Мярката 60:40 ще бъде трансформирана на 80:20 за автобусния транспорт и туризма. 50 млн. лв. се насочват за привличане на безработни, регистрирани в бюрата по труда. Така работодателите от туристическия бранш ще бъдат подпомагани допълнително.

Ще заработи и грантова схема за средни предприятия в сектора с конкретна помощ от 30 хил. до 100 хил. лв. за по-бързо преодоляване на кризата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"