fbpx

Лондон иска 14 дни карантина за идващи от България, и зимният сезон пред провал

Въпреки че през последните седмици броят на заразените с коронавирус у нас е намалял, Великобритания продължава да изисква пристигащите от България да стоят 14 дни под карантина.

Страната ни се намира в зеления списък с малко заразени. Причината е, че не покриваме изцяло изискванията на Обединеното Кралство за тестване за COVID-19, заявиха пред TravelNews туроператори и хотелиери.

Ситуацията е такава от началото на юли и заради нея не пристигнаха британски туристи по българското Черноморие през лятото. Всички чартърни полети и програми за почивки в курортите са прекратени.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати една нота през юли до Лондон, но след нея не последва нищо.

От там са представили изискванията си, но никой от българските власти не е реагирал да бъдат изпълнени, за да бъде премахната карантината. Министерството на здравеопазването, щабът и външно министерство са проспали ситуацията.

Според хотелиерите и туроператорите, ако държавата не направи нищо, има вероятност от провал на предстоящия зимния сезон. Британските туристи са най-многобройната група от чужденци в Банско, Боровец и по-малко в Пампорово.

Страната ни е в зеления списък с 12.4 заразени за 7 дни на 100 000 население и с 24.7 за две седмици на 100 000 население.

Великобритания поставя в червения списък страни, които имат над 50 заразени на 100 000 население при двуседмична база. В същото положение като България е още само Сингапур.

Без проблеми са Гърция, Турция, Швеция, Германия, Полша, Кипър и други.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"