fbpx

Бундестагът иска ответни мерки на US санкциите срещу „Северен поток 2“

Германското правителство трябва да обмисли възможни стъпки в случай на разширяване на американските санкции срещу „Северен поток 2“.

Отговорът може да включва среща с американския посланик, рестрикции към американските сенатори – авторите на законопроекта за нови санкции срещу участници в изграждането на руския газопровод, мита върху втечнен природен газ, идващ от САЩ.

Това заяви ръководителят на комисията по икономика и енергетика Клаус Ернст на Бундестага, цитиран от ТАСС.

Политикът нарече новите възможни санкции на САЩ „незаконна намеса в правната система на Европа, суверенитета на Германия и Европа“.

Той посочи, че не се предвиждат мерки към компаниите, но и за първи път – по отношение на публичните услуги, които например ще се занимават с издаването на лицензи, сертификати и надзора.

Ернст подчерта, че в Бундестага има широк консенсус проектът „Северен поток 2“ да бъде завършен.

Американските депутати Тед Круз (републиканец от Тексас), Джийн Шахин (демократ от Ню Хемпшир), Том Котън (републиканец от Арканзас), Рон Джонсън (републиканец от Уисконсин) и Джон Барасо (републиканец от Уайоминг) внесоха законопроект за разширяване на санкциите срещу участниците в изграждането на газопровода „Северен поток 2“ в Сената на САЩ.

Както пише пресслужбата на Барасо, законопроектът „изяснява и разширява санкциите в рамките на закона за гарантиране на енергийната сигурност на Европа“.

Инициативата има за цел „да блокира завършването на газопровода, се казва в изявлението.

Проектът „Северен поток 2“ включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата Nord Stream 2 е построен на 93%.

В края на декември 2019 г. поради американските санкции, швейцарската компания Allseas спря изграждането на газопровода.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милър заяви, че тръбопроводът ще бъде завършен самостоятелно. През януари 2020 г. руският президент Владимир Путин подчерта, че преди края на тази година или през първото тримесечие на следващата година работата ще бъде завършена, а газопроводът ще бъде въведен в експлоатация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"