fbpx

Полша наложи тежки глоби на 6 компании заради участие в „Северен поток 2“

северен поток 2

Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби „Газпром“ и още пет европейски компании, които си сътрудничат в строителството на „Северен поток 2“.

Според решението на полския регулатор, компаниите, участващи в газопровода, трябва да прекратят договора за изграждане на газопровода в рамките на 30 дни.

От тях се изисква да прекратят споразумението за партньорство, съобщи в сряда ръководителят на службата Томаш Хрустни.

Според него на пет компании „е наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 милиона долара), „Газпром“ е глобен с 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара).“

В рамките на 30 дни след получаване на решението фирмите трябва да прекратят строителния договор. Компаниите могат да оспорят решението на регулатора.

Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ нарушава полското антимонополно законодателство, заявиха от регулатора.

Издаването на прецедентно решение и налагането на максимална глоба е свързано с приключилите производства на Службата на компаниите, отговорни за изграждането и експлоатацията на газопровода „Северен поток 2“.

Преди две години по това дело бяха повдигнати обвинения срещу шест компании: руската „Газпром“, френската Engie Energy, германската Uniper, австрийската OMV, холандско-британската Shell и германската Wintershall, припомнят от службата.

Акциите на „Газпром“ на Московската фондова борса поевтиняха с 1,6% до края на предишната сесия и достигнаха 168,59 рубли за акция, съобщи ТАСС. Спадът се ускори, след като полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) обяви решение да глоби „Газпром“ в случай на строителство и финансиране на газопровода „Северен поток 2“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"