fbpx

Полша може да предложи на Германия алтернатива на „Северен поток 2“

Полското правителство може да предложи на Германия своята инфраструктура за транспортиране на газ, в случай че Берлин откаже да използва газопровода „Северен поток 2“.

Това съобщи в сряда по полската телевизия прессекретарят на правителството на републиката Пьотр Мюлер, цитиран от ТАСС.

„Сега трябва да разгледаме различни варианти по отношение на енергийната сигурност. Полша от самото начало подчерта, че европейската солидарност в тази област трябва да бъде недвусмислена“, каза той, отговаряйки на въпроса дали Полша ще предложи на Германия газопровода Baltic Pipe вместо Северен поток 2.

„Тъй като подхождаме солидарно към енергийната сигурност, ние вярваме, че тя трябва да бъде изградена с общоевропейски подход“, Мюлер.

Според него „инициативи като„ Северен поток 2 “противоречат на идеята за солидарност и енергийна сигурност“.

Baltic Pipe е проект за газопровод, който трябва да свърже полета на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът предвижда три фази: свързването на норвежката и датската газопреносни системи, разширяването на датската инфраструктура и изграждането на тръба, която ще свързва Полша и Дания по дъното на Балтийско море.

Планираният капацитет на газопровода е 10 милиарда кубически метра годишно. Полските власти възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"