fbpx

Великобритания започва преговори с Австралия и Нова Зеландия за свободна търговия

Британското правителство се готви да започне преговори с Австралия и Нова Зеландия за сключване на споразумения за свободна търговия в близко бъдеще. Това се посочва в съобщение, разпространено в сряда от Министерството на външната търговия на страната.

„Новият ни статут на държава с възможност да провеждаме независима търговска политика ни позволява да засилим връзките с други страни по света“, каза министърът на ведомството Лиз Трус.

 Според нея „обръщането към Азиатско-Тихоокеанския регион (APR) ще позволи на Обединеното кралство да намали зависимостта от вноса от други страни, да диверсифицира икономиката и да я направи по-малко уязвима в случаи на политически и икономически катаклизми в някои региони на света“.

Първата фаза на преговорите ще започне след няколко седмици и ще се проведе чрез видеовръзка поради пандемията.

Властите на Обединеното кралство очакват търговските сделки, сключването на които стана възможно след излизането на страната от ЕС, да позволят увеличаване на обема на британския износ за Австралия и Нова Зеландия с приблизително 10% (1,26 милиарда долара в парично изражение).

През 2019 г. търговията между Обединеното кралство и двете страни надхвърли 21 милиарда британски лири (26 милиарда долара при текущия валутен курс). Очаква се в резултат на сключването на споразумения британските доставчици на услуги, производителите на превозни средства и напитки да се възползват най-много.

В документа се подчертава, че търговските споразумения с Австралия и Нова Зеландия ще позволят на Обединеното кралство да се приближи до своята дългосрочна цел за присъединяване към Транс-Тихоокеанското партньорство.

Тази икономическа асоциация, създадена през 2016 г., включва 11 държави в Източна Азия, Океания и Латинска Америка. Австралия и Нова Зеландия подкрепят желанието на Обединеното кралство да се присъедини.

Нова Зеландия и Обединеното кралство започват преговори за споразумение за свободна търговия в сряда, като се надяват този процес да приключи преди края на годината. Това се казва в широко разпространено изявление на министъра на търговията на Нова Зеландия Дейвид Паркър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"