fbpx

Китай спря вноса на сьомга от Европа, пазят се от зараза

Китай преустанови вноса на сьомга от европейски доставчици на фона на спекулациите, че замърсената риба може да бъде източник на втората вълна на коронавирусната епидемия в Пекин.

„Не можем да доставяме сьомга в Китай сега, пазарът е затворен“, заявява Реджина Якобсен, която е изпълнителен директор на Bakkafrost, компания за отглеждане на сьомга във Фарьорските острови в северния Атлантически океан.

„Трябваше да спрем всички продажби в Китай. Чакаме да се изясни ситуацията“, заяви Стейн Мартинсен, представител на Norway Royal Salmon.

Супермаркетите и универсалните магазини в Пекин спряха да продават сьомга, след като откриха доказателства за нов вид инфекция с коронавирус в основния отдел за морски дарове на Xinfadi в Пекин. Според предварително разследване, вирусът е открит в оборудване за рязане на риба.

Китайски експерти обаче заявиха, че не са открили следи от коронавирус в самата риба и няма доказателства, че може да бъде преносител на инфекция.

Версиите обаче предизвикаха паника сред посетителите на рибни ресторанти в Китай.

„Всички поръчки бяха анулирани, приходите почти се спаднаха до нула“, оплака се представител на моден японски ресторант в пекинския квартал Чаоян. Клиентите вече избягват да поръчват не само риба, но и други морски дарове.

През 2019 г. Норвегия е изнесла 23,5 хил. тона сьомга за Китай за общо 147,5 милиона евро, пише ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"