fbpx

Смъртта на туризма е предизвестена – от глад или от Ковид, обяви браншът

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) разпространиха декларация, в която се заявява, че предложените мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни. 
През последните месеци не се провежда реална антикризисна политика и не се взеха нужните мерки, които да подпомогнат туризма, който е структуроопределящ за българската икономика, а данъците и осигуровките, които плащаме в по-добри времена допринасят пряко за 10,3 на сто от БВП.

БХРА заявява категоричното си несъгласие с предвидените от властта мерки, с които се демонстрира, че се прави нещо, без от действията да има реална полза. Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За да се убедите лично в това предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. 

Според мярката служителите, останали без препитание не по своя или на работодателите им воля, ще получават по 3 лева на час за всеки работен ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им. Предложената сума от 24 лева на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20. Предвид, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лева при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лева помощ. Тоест в тежката ситуация, в която принудително попада бизнеса, помощта към него реално се намалява.

Тази “подкрепа” е със срок на действие само докато заведенията са принудително затворени през идните поне три седмици. Но не е предвидена достатъчна помощ за самоосигуряващите се лица и за служителите в нощни клубове, които загубиха препитанието си значително по-рано. В общественото пространство се говори за помощ от 15-20 на сто от оборота на затворените заведения, с които те да бъдат подпомогнати. Това обаче е крайно недостатъчно за бизнеси, които реално не могат да работят на пълни обороти вече 9 месеца, а някой са реално затворени през повечето време.

Всички предложени мерки водят единствено до логичната стъпка – служителите да бъдат съкратени. По този начин хиляди хора ще останат на улицата, бизнеси ще фалират. Това ще бъде по-скъпо за бюджета като последици в сравнение с исканата от нас и всички други туристически организации за подпомагане нова мярка 90/0 или 100/0.

24 лв на ден за професионалистите в ресторантите в курортите е абсолютна подигравка. Един готвач е обикновено със заплащане и осигурителен доход над 2000 лв. Този човек плаща квартира в курорта за сезона и се храни на работното си място (което сега е затворено), има семейство за издържане, кредити и постигнат поне някакъв средна класа стандарт, защото е сериозен професионалист. Тези хора, които съвестно са плащали данъци и осигуровки, няма как да преживеят с 24 лв на ден. Същото важи за f&b мениджъри, управители, салонни управители и по-високо квалифициран и обучен персонал, който ще е безвъзвратно загубен за бизнеса. И отново ще говорим за мерки за внасяне на кадри отвън, докато безработицата у нас расте.

С всички предложени “мерки” правителството реално намалява тихомълком помощта за бизнеса, скривайки се зад високопарни речи и тайни преговори с определени кръгове удобни за тях лица.

В заключение от бранша заявяват, че „смъртта на туризма вече е предизвестена. Само очакваме да видим дали ще си отидем от Covid-19 или от глад“. 

От БХРА са категорични, че търпението към предлаганите от икономическия и социален министър мерки се е изчерпало.

И ако не видим ясно желание от кабинета за промяна и реална помощ за бизнеса единственият избор, който ще имат членовете на БХРА и техните служители е да излязат на улицата и да поискат оставките на всички, които не взимат жизненонеобходимите за оцеляване на сектора мерки.

(Пълният текст на декларацията)

„Зимният сезон вече е провален и трябва да работим да не се провали и летният“, предупреди междувременно Веселин Налбантов, член на Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), цитиран от „Инвестор“.

По думите му държавата трябва да действа по-адекватно, за да спаси поне летния туристически сезон, тъй като има шанс да се подпомогне ситуацията през лятото.

Според Налбантов държавните бази трябва да бъдат преобразени в такива за карантиниране на заразени с коронавирус туристи, които, независимо дали са българи или чужденци, да бъдат на държавна издръжка. Пример за подобни дейности дават Гърция, Кипър и Тайланд. 

„Ние трябва да покажем, че сме готови да се справим, защото не отпадне ли пандемията, ние сме загинали догодина“, подчертава членът на БХРА.

Попитан в ефира на Блумбърг Тв дали асоциацията е готова със списък от необходимите мерки за подкрепа, Налбантов заявява, че „държавата бяга от този разговор“.

По думите му банките не работят с бизнеса, като ББР още не е отпуснала безлихвените кредити, обещани при първата вълна от ограничения. Налбантов поиска и удължаване на кредитния мораториум, за който преди време гуверньорът на БНБ заяви, че няма да има удължаване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"