fbpx

Учтиво отказахме на Меркел да затворим ски пистите си

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

Това се казва в позиция на Министерството на туризма по повод призива на канцлера Меркел към страните от ЕС да не отварят ски пистите си до началото на януари.

В „отговора“ на българското ведомство се казва още, че на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма са били въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.

Като информираме, че за разлика от другите европейски държави ние тепърва въвеждаме по-строги мерки, изтъквваме, че както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм и на гости от съседните балкански страни. В позицията си Министерството на туризма изрично отбелязва, че германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"