fbpx

ЕК ще оповести пакет с препоръки за туризма до дни

През следващата седмица се очаква Европейската комисия да оповести пакет с препоръки за сектор „Туризъм“.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

„Много е важно да знаем кога другите държави ще отворят границите си за туристически пътувания. Летният сезон ще стартира с много неизвестни. В момента разчитаме на оптимистично-реалистична прогноза да имаме летен сезон от 1 юли“, допълни Ангелкова.

Тя обясни, че някои концесионери и наематели вече са платили таксите си и ще бъде трудно всичко да бъде безплатно. Необходимо е и да бъдат осигурени и новите санитарно-хигиенни изисквания и безопасността.

Концесионерите искат индивидуален подход за всеки плаж.

След отпадане на извънредното положение на 13 май ще може да се пътува. Поетапно ще започнат да отварят хотели и къщи за гости.

Бройката туристи трябва да е такава, че да се спазват изискванията. По-късно днес или в понеделник се очаква да бъдат готови конкретните изисквания към бранша в България.

Ангелкова ще предложи да бъде удължен срокът за подновяване на категоризацията на местата за настаняване с 1 година.

Кризата може да доведе до спад между 60% и 80% в международния туризма до края на 2020 г. в сравнение с 2019 г., което излага на риск милиони работни места, показва прогноза на Световната организация по туризъм към ООН (UNWOT).

Пандемията на COVID-19 е причинила вече спад от 22% на международните туристически пътувания през първото тримесечие на 2020 г.

За да спасят бизнеса си, гръцките хотелиери предлагат да бъде въведен туристически коридор по граничните пунктове с България.

Желаещите да почиват в Гърция трябва да преминат тест за коронавирус в страните, от които пристигат, е друга идея на бранша.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"