fbpx

По 1000 лева месечно за всеки медик от „първата линия“

По 1000 лева месечно върху заплатата си ще получи всяко медицинско лице, което работи с болни от коронавируса.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата при президента, в която участва и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Да не се поддаваме на паниката, призова държавният глава Румен Радев. Той смята, че кабинетът трябва да предложи механизъм за подпомагане на най-засегнатите и очаква МС да преоцени финансовите си приоритети.

Борисов подчерта, че много внимателно трябва да се следят резервите на държавата. На първо място трябва да се мисли за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда и сигурността и здравето, обясни той.

И съобщи, че през Социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират като компании ще бъдат защитени.

„Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата. Нейното функциониране, идва от данъците. В икономиката, когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии – двете неща са много свързани“.

„От криза не се излиза по-богат“, допълни премиерът.

„Медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема“, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и директор на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия“, каза той.

Снощи Мутафчиев направи изключително емоционално и гневно изказване, което потресе всички.  

„Разберете, че трябва да спасим нацията, трябва да спасим нашите родители и най-близки хора. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Трябва да спасим здравната система и да не правим избора кой да спасяваме и кой да оставим да почине“, каза той.

В страната ни вече има 43 случая на коронавирус. Двама са починалите – семейство, което беше прието в „Пирогов“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"