fbpx

Готвим се за 4000 болни, каза Борисов, ядосан на президента за ветото

Сутринта президентът ми се обади, за да ми каже за двата мотива, заради които връща закона. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, видимо ядосан заради наложеното от президента Румен Радев вето на Закона за извънредното положение, но най-вече за коментаритеи, с които Радев го обяви.

Ще стискаме до последния лев, за да има гарантирана пенсия. Дай Боже, да намерят лекарства и ваксина, ще вземем отношение. Това, което прочетох от президента, той няма една конкретна мярка. Да, всички държави обявяват, че ще подкрепят бедните хора, но не знаем с колко, защото не се знае колко ще продължи“, обясни Борисов в едночасов монолог.

По-рано сутринта Радев каза, че всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Той допълни, че „гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“.

Премиерът каза още, че от неделя до днес е имал две срещи с президента. Всеки ден му е докладвал какво се прави. Днес той му казал, че с два мотива връща закона.

„Услужливо забрави да каже, че текстовете за спекулата са по предложение на БСП. Затова още утре този текст ще го премахнем, както иска президентът“, каза още Бойко Борисов.

Той разказа, че проф. Костов и проф. Мутафчийски имат стара вражда отдавна, но въпреки това работят заедно, за да се чуе всеки специалист. Затова сега се прави Медицински съвет към правителството, оглавен от известния ни пулмолог проф. Костов.

„За разлика от тези популисти, които всеки ден си сменят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност. Цялата! Един член приехме, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и не само, че няма да помогне, но създава и спекула.

Утре ще се прегласува и по-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начините, които различни хора предлагат“, допълни още Борисов.

Кое го е уплашило, попита Борисов по повод друг мотив за ветото на Радев. Че армията ще тръгне срещу хората! Не, армията ще помага. Ако се стигне до там пандемията, ще има затворени групи от хора, ще трябва да се носи вода, храна.

Вместо да говорим на един глас, някой иска да се направи на популист. Животът вече не е същият, сега се претрансформира, каза още премиерът.

Зависими сме от много външни фактори. 250 заводи имаме за авточасти, спре ли търсенето, това ще е ужасно за нашата икономика. Ако закъсат големите държави, това ще се отрази на нас.

Можем сега да раздадем 7 млрд. лева, но после какво ще правим. Тогава и заем не можем да вземем. На нас няма и кой да ни даде пари, ако допусна и тази грешка. Моята задача е да стискам до край, за да остане да работи държавата. Първо най-важно е здравето, после ще се измъкнем, обобщи Борисов. Той отново не пропусна да призове „олигарсите“ да си продадат мерцедесите и майбасите и да платят заплатите на работниците. „После ще си купят пак“, успокои ги Борисов.

В заключение той обяви, че тъй като управляващите са мнозинство в парламента за един ден може да се гласува актуализация на бюджета и да се изхарчат 7-те милиарда резерв.

Изказването на Борисов беше с подчертан политически отенък и множество препратки въ Виденовата зима, правителствата на Станишев и Орешарски, както и към времената, когато нямало нищо по магазините. Тогава той бил принуден да ходи по строежите за 40 лв. надница, за да купи на черно хумана на дъщеря си, припомни си Борисов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"