fbpx

Таванът на цените се нуждае от прецизиране, смята Теменужка Петкова

Текстът в закона за т.нар. таван на цените, приет по предложение на БСП, се нуждае от прецизиране, защото с тази разпоредба става невъзможно да се възстанови на клиентите на „Булгаргаз“ разликата в цената на газа, получена при предоговарянето с „Газпром“.

Това обясни пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея мерките, които властта предлага, са релевантни към ситуацията и вече са материализирани в Закона за извънредното положение.

Още следващата седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа.

Теменужка Петкова заяви, че енергийният сектор трябва да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

Тя допълни, че особено важна мярка е двойното увеличаване на срока за плащане на сметките за ток.

В закона е посочено, че министърът на енергетиката има възможност да удължава този срок – колкото е необходимо, но като се съобрази с финансовата стабилност на сектора.

По думите на министъра въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора.

Стратегическите проекти в ситуация на извънредно положение каквито са „Балкански поток“ и интерконекторът Гърция-България се движат в рамките на сроковете, които са предвидени в договорите.

За проекта за АЕЦ „Белене“ ще се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"