fbpx

Правната комисия на парламента подкрепи ветото на президента

Правната комисия на парламента единодушно подкрепи ветото на президента, с което той върна текстове от Закона за извънредното положение.

Държавния глава вчера обясни, че няма да подпише закона заради текстовете за фалшивите новини и за спекулата. Той поиска и по-сериозна защита за най-уязвимите.

Въвеждането на фиксирани цени е изключително опасно, тъй като ще доведе до огромни пазарни диспропорции и злоупотреби, предупредиха от АИКБ.

Според работодателската организация спадът на потреблението заради ограничителните мерки също води до рязко забавяне на инфлацията. За повечето стоки и услуги така или иначе цените не поскъпват или дори ще спадат. Съответно като цяло няма инфлационен натиск и никаква причина да се налага контрол върху всички цени в икономиката.

Още вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще уважат ветото на президента върху текстовете за налагане на таван върху цените на някои стоки и за наказанията за разпространението на невярна информация.

Според Крум Зарков от БСП ветото на президента е шанс да се разгледат отново спорни текстове, защото не бива да се допуска някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание. Депутатът съобщи, че БСП скоро ще внесе нови предложения специално за спекулата.

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи ветото и ще обясни мотивите си в пленарна зала.

Законодателят трябва да реши и МВР ще изпълни всяко решение. Заразата не чака никой, заяви пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов. Той допълни, че военните ще бъдат подчинени на МВР и ще се включат за възстановяването на изтощения ресурс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"