fbpx

Президентът наложи вето на промени в Закона за потребителския кредит

Президентът върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредба от Закона за изменение на Закона за ДДС, приет на 19 ноември т.г.

Радев наложи вето на параграф 93, който въвежда нови положения в Закона за потребителския кредит, недопустими в една правова държава с разделение на властите.

Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала, съобщи пресцентърът на държавния глава.

Практиката с преходни и заключителни разпоредби на един закон, да се изменят други, несвързани с него, е сама по себе си неприемлива в една правова държава.

В конкретния случай откровено се използва за изключване на възможността по промените да се проведе задълбочено обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни, смята президентът.

Не може да има законова норма, която забранява на българския съд да преценява дали един договор съответства на закона и морала или не. Упражняването на гарантираното от Конституцията право на защита не може да се поставя в зависимост от размера на материалния интерес по съдебен спор, пише в мотивите на държавния глава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"