fbpx

Икономически мерки няма, подкрепя се заетостта, смятат от БСК

„Нека да обясним ясно, че икономически мерки няма – мярката е една единствена и тя е насочена към заетостта“, заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

Така той обясни позицията на камарата, че приемат постановлението на МС като първа стъпка към пакет от мерки за преодоляване на икономическата разруха.

Има спешна необходимост от промяна на Закона за извънредното положение, заявиха  Радосвет Радев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред БНТ.

Те бяха единодушни, че са необходими по-ефективни мерки за подкрепа на работодателите, така че да се запази производството и заетостта в страната.

Според Радев, реалните ефекти от кризата ще станат ясни години след нея, а сега трябва да се съсредоточим върху спешните, краткосрочни мерки, които да подкрепят фирмите.

Той допълни, че „кучето е заровено в лошо направения Закон за извънредното положение“, който трябваше да бъде редактиран през президентско вето.

Има-няма работа работникът трябва да получава трудовото си възнаграждение. Държавата дава милостиво 40 или 23%, според различните изчисления, допълни председателят на БСК.

Според него е глупаво да подценяваш работодателя, който е създал един път своята компания, нейните активи и пазари, и после да го подцениш в калкулацията, че той ще остави лесно да му бъде отнето това, което е постигнал. Работодателят ще си направи най-добрата калкулация и ще си вземе решението как да действа в този момент.

„Работодателите и, в частност – БСК, никога не са били трубадури на властта и не трябва това да се очаква. Виждате и във вашите репортажи, че бизнесмени са онези, които подкрепят местното здравеопазване, без да си продават майбасите и мерцедесите. Действително, социалното у предприемача е много по-силно развито, отколкото предприемаческото у законодателното тяло. Изумително е как тръгват да правят регламенти на икономически процеси без експертизата на работодателите. Трогателна дързост!“, обобщи Радосвет Радев.

Според Димитър Манолов, лидер на КТ „Подкрепа“, ще закъсат най-силно секторите, които са експортно ориентирани и които бяха затворени със заповедта на здравното министерство.

Решението е философията на Закона за извънредното положение да бъде променена възможно по-скоро, смята синдикалистът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"