fbpx

Грешка е, че се забавихме по пътя към еврозоната, смята управителят на БНБ

България е пропуснала да се присъедини към еврозоната по-рано. Грешка е, че преди 10 г., в началото на предишната икономическа криза, страната ни се е отказала да следва този път.

Това мнение изрази управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия.

Ситуацията днес е, че България няма кредитор от последна инстанция, каквато е Европейската централна банка и това ограничава мерките, които могат да бъдат предприети.

Сроковете за присъединяване на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II са нереалистични вече, но отлагане за 2021 г. няма да е фатално, продължи Радев.

Според него банковият сектор у нас в момента е в много добра кондиция. Банките са готови, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца, за настоящата криза. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

В БНБ са разработили различни сценарии за възможно развитие и се оценява техният евентуален ефект върху банковата система.

„Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап, аз се надявам, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна“, обясни той.

Радев сподели, че се работи по три пакета от мерки, които да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата.

Вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат допълнителните мерки.

В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко – отсрочване на плащането по банкови кредити.

„Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск“, каза още гуверньорът на БНБ.

За хората с депозити, Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"