fbpx

И БСК се обяви срещу „зелените коридори“ за пазаруване

БСК подкрепя предложението на Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги у нас, да отпаднат на т.нар. „зелени коридори“ за пазаруване на граждани над 65-годишна възраст.

Мярката не води до реални ползи за възрастните клиенти, но създава предпоставки за струпване на граждани от всички възрасти вътре и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве.

Това се казва в писмо на БСК до министрите на икономиката и на здравеопазването.

Според работодателската организация мярката затруднява заетите на смени, работещите пенсионери, родителите на деца в училищна възраст. И, не на последно място, работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на едно или друго лице, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност.

Освен създаването на конфликтни ситуации и затруднения, т.нар. „зелени коридори“ не спомагат по никакъв начин за гарантирането на безопасна среда на възрастните клиенти, които по дефиниция пазаруват в ненатоварените часове на деня.

Търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите.

Прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 трябва да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване, се казва в писмото на БСК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"