fbpx

Канада и Австралия първи се отказват от олимпийските игри в Токио

Канада е първата страна, която реши да бойкотира олимпийските игри в Токио заради пандемията на коронавирус. Австралия пък насърчи своите спортисти да се подготвят за олимпиадата през следващата година, докато Япония и МОК за първи път говориха за възможността да отложат състезанието, предаде Ройтерс.

Протестите срещу игрите през юли рязко се засилиха през уикенда, когато ключови заинтересовани страни като федерациите по лека атлетика в САЩ и Великобритания, както и редица национални олимпийски комитети поискаха отлагане аради коронавируса пандемията.

Олимпийският и параолимпийският комитет на Канада предприеха още по-радикална стъпка, заявявайки, че няма да изпращат спортисти в Токио, ако игрите се проведат на първоначално насрочените им дати.

На фона на нарастващия натиск за отлагане на игрите, Международният олимпийски комитет и японското правителство в неделя и понеделник само частично промениха своята реторика по отношение на времето на Олимпиадата.

Малко след като Канада докладва, Олимпийският комитет в Австралия излезе с изявление, в което казва, че препоръчва на своите спортисти да се подготвят за Игрите в Токио през 2021 година.

В неделя МОК обяви, че ще проведе дискусии през следващите четири седмици, които ще включват възможността за отлагане на началната дата или дори отлагане на олимпиадата с година или повече.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви в парламента в понеделник, че отлагането на олимпиадата може да бъде вариант, ако провеждането на игрите в „пълна форма“ стане невъзможно.

Според организаторите не се планира да се променя началната дата на щафетата на олимпийския огън, планирана за 26 март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"