fbpx

Първият ден от болничните – за сметка на работника, минималната пенсия – 250 лв.

От 1 януари 2020 година първият ден от болничния няма да се заплаща, като това означава, че ще е за сметка на работника, съобщиха представители на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ след заседание на съвета на коалицията.

Не е станало ясно кой от тях е вносител на предложението, пише „Дневник“.

До момента първите три дни от болничния се заплащаха от работодателите. Както поясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега. А според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивни дни.

Статистика на Националния осигурителен институт (НОИ) показва, че за пет години болничните с продължителност от три дни са се увеличили с 50 на сто.

Другата новина от коалиционния съвет е, че от първи юли догодина минималната пенсия става 250 лв., което бе изрично поискано от патриотите по време на дебатите по първото четене на проекта за Бюджет 2020.

Според Каракачанов увеличението на минималната пенсия ще засегне около 800 хил. български граждани. По данни на осигурителния институт пенсионерите у нас са над 2.1 млн. души, а близо половината от тях получават или минимална, или малко по-висока пенсия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"