fbpx

Намаляват инвестициите в промишлеността

Предприемачите очакват инвестициите през настоящата година да са с 10.5 % по-малко в сравнение с предходната 2018 година. А прогнозите за 2020 година са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 9.1% спрямо 2019 г., като около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

Това показва инвестиционната бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през месец октомври.

Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2019 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (40.5%), следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори (23.7%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (18.7%).

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2020 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 9.1% спрямо 2019 г., като около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

По направление на инвестициите през 2020 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет – 39.3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността.
На второ място, с 29.8% дял са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии – със 17.8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други – с 13.1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"